Laatst had ik het over lege flessen wijn. Daar kwamen een hoop leuke en waardevolle reacties op. Eén van de adviezen die ik kreeg was om, als ik het echt niet meer wist, op stilte retraite te gaan. Nou weet ik niet of dat al nodig is, maar er kwam toevallig iets op mijn pad wat er een klein beetje op lijkt. Samen met Lise Low, met wie ik het Deventer Songwriters Gilde heb opgericht, werd ik uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met Matthias. Matthias is vanuit de Lebuinuskerk bezig met VONDST, een project waarbij jonge mensen vanuit de kerk experimenteren met manieren om het oude geloof op een nieuwe manieren aan Deventer en haar inwoners te verbinden.

Nu ben ik zelf respectvol ongelovig, dus ik wist niet direct waar dit gesprek toe zou leiden. Maar ik probeer om open in het leven te staan en Matthias benaderde dingen anders dan dat ik had verwacht. Hij was vooral geïnteresseerd in wat we met het gilde deden, waarom en hoe het inmiddels in de stad geworteld was. De dingen die bij het gilde centraal staan, zoals samenwerken, spraken hem aan en kwamen overeen met waar hij mee bezig is: mensen bij elkaar brengen.

Hij kwam met het idee om een schrijfsessie te organiseren in de crypte van de kerk. ’s Nachts. En in stilte. Gewoon om te kijken wat er dan met mensen gebeurt, op een bijzondere plek, tijdens een bijzonder moment en bij een niet alledaagse manier van schrijven en componeren: in gezamenlijke stilte.

De crypte heeft een plek in de kerk en in het geloof. Wij gaan er nu iets ‘nieuws’ mee doen. Matthias verbindt deze plek zo weer met een deel van de inwoners van Deventer. Zowel voor gelovigen als voor niet gelovigen. Maar eigenlijk kan ik die zin weglaten. Want dat onderscheid wordt niet gemaakt. Iets wat mij dan weer heel blij maakt. Samen delen in een ervaring, ieder op eigen wijze.

De songwriters die meedoen geven een gezamenlijk concert op 4 augustus om 19.30, met de muziek die tijdens de ‘stilte-nacht’ geschreven is. Het concert wordt voorafgegaan door een kort moment van stilte voor zowel de muzikanten als de bezoekers.  Zo proberen we om de muziek uit te voeren in dezelfde sfeer als waarin ze geschreven is.

Kom je ook? De toegang is gratis

De foto in de header is gemaakt door Gerard Vrakking

Reacties staan uit voor dit bericht.