Download hier de PERSKIT: bio (tekst) + persfoto ( 1.91 MB)

DE REISGENOOT ZINGT ERGENS OVER

Maarten van Veen, de Reisgenoot, speelt gitaar en bezingt de wereld. Alleen of met een band, in huiskamers of op grote podia. Tijdens feesten, festivals en manifestaties. De muziek van de Reisgenoot is poëtisch én begrijpelijk. Maarten van Veen heeft een rijk repertoire met eigen Nederlandstalige nummers en schrijft op verzoek liedjes op maat.

https://dereisgenoot.nl/wp-content/uploads/2009/09/Fotograaf-Deventer-127-550x400.jpg

"Ik wens je genoeg lucht, om hard te kunnen lachen / De moed om soms te huilen, de tijd om soms te wachten" (Uit: Genoeg)

Een liedje is een idee. Maarten van Veen zingt verhalen en vertelt begrijpelijke muzikale poëzie. In zijn eigen taal, het Nederlands, neemt hij je mee op reis naar de uithoeken van de wereld of de hoek van de straat. Maarten laat zich inspireren door zowel de oude Nederlandse protestzangers uit de vorige eeuw als de Hollandse hip-hop uit deze. In zijn muziek hoor je de diepgang van Spinvis met het optimisme van Nielson.

https://dereisgenoot.nl/wp-content/uploads/2009/09/Fotograaf-Deventer-124-550x400.jpg

“Al was het allemaal doorgestoken kaart / Dan was het nog de moeite waard” (Uit: Leef)

Maarten is opgeleid als muziektherapeut. Hij werkte een aantal jaar in de geestelijke gezondheidszorg maar kon daar zijn creativiteit niet voldoende kwijt. Hij koos ervoor om ontslag te nemen en muzikant te worden. Met wat hij schrijft en zingt wil hij je raken, aan het denken zetten en de zon achter de wolken voor je bezingen.

“Waar moet je beginnen, als je iets wilt doen/ Met die mooie wereld om je heen” (uit: Liefde)

Maarten is betrokken bij zijn woonplaats Deventer en bij de cultuur in de stad. Hij richtte het Deventer Songwriters Gilde op, waarmee hij ervoor gezorgd heeft dat muzikanten in deze muzikale Hanzestad elkaar beter weten te vinden. Het Deventer Songwriters Gilde heeft als doel om te inspireren en meer plekken in de stad te creëren waar muzikanten kunnen optreden.

https://dereisgenoot.nl/wp-content/uploads/2009/09/Fotograaf-Deventer-129-550x400.jpg

"Kijk niet naar gister, ik leef vandaag / kijk niet naar later, dat is me te vaag / kijk niet naar boven, dat is maar de vraag / het is nu of nooit, laten we wat moois ervan maken" (Uit: Nu of nooit)

Noem hem gerust een hopeloze romanticus of een naïeve wereldverbeteraar. Daar heeft de wereld er toch te weinig van. De Reisgenoot verkiest optimisme boven cynisme. Een makkelijke optie als de zon schijnt, maar het wordt een kunst als het met bakken uit de lucht valt.

Biografie door Marieke van Bolderen
Foto's door Grietje Mesman

Lees hier meer over waarvoor je mij kunt benaderen: