Ik heb erover geschreven, meegedaan aan een podcast en erover verteld op NPO Radio 1. Maar het werkt toch het beste als je mee kunt kijken en luisteren. Dus, ik nodig je van harte uit om een stukje met me mee te lopen door de wijk. Hier is de mini-docu van ‘liedjes aan huis’! (6.19 minuten)

Ik weet uit eigen ervaring hoe krachtig muziek kan zijn, maar ik stond toch elke keer weer te kijken van het effect van een liedje aan de deur. Allemaal kleine ontmoetingen, soms met grote emoties. Ik probeerde aan te sluiten bij wat ik over de mensen wist, via de opbouwwerkers. Vaak maar een paar zinnen. Soms niets. Dan speelde ik iets op basis van mijn eerste indruk. Weet je dat ik het eigenlijk best spannend vind om zomaar bij mensen aan te bellen? Ik heb dan al snel het gevoel dat ik me opdring aan mensen. Maar ik ben blij dat ik me daar overheen heb gezet. Het was het waard! Net als al het geklungel met snoeren op de fiets en mijn uitgeputte stem aan het eind van zo’n ronde. In totaal ging ik tien keer op pad en zong ik bij 250-300 huizen in Deventer een liedje aan de deur.

Het deed veel met de mensen bij wie ik kwam zingen, maar ook met mij. Een deel van mijn werk lag in de lockdown helemaal stil ligt en ik voelde soms niet meer de zin en de verbinding die erbij hoort. Dat was erg confronterend. Mijn inspiratie werd minder. Optreden is voor mij ook een stukje zingeving, een stukje identiteit, iets wat ik toevoeg aan de samenleving. Door de reacties van mensen aan de deur kon ik contact houden met dat stukje, dat gevoel dat ik iets deed en doe dat van betekenis is voor mensen. Er was een uitwisseling: ik raakte hen en zij mij.

Nu de lockdowns voorbij zijn, krijg ik hier en daar weer aanvragen voor huiskamer- en tuinconcerten. Later zullen vast ook de grotere zalen volgen. Maar de kracht van één liedje voor één persoon, aan de voordeur – dat vergeet ik nooit meer.

P.S. ‘Liedjes aan huis’ werd mogelijk door de financiering vanuit Fonds Podiumkunsten én door de inzet van alle opbouwwerkers die tijd hebben vrijgemaakt om met mij de wijken in te gaan! Bedankt!

P.S.2 de mini-docu is gemaakt door Paul Tijhuis: blacktiemedia.nl

Opmerkingen zijn uitgeschakeld.