Ik wil het even hardop schreeuwen: ik heb de afgelopen zes maanden van mijn muziek geleefd!! Ik vulde mijn week met optredens, promotie, acquisitie, reizen en netwerken. En het lukte! Ik kon voor het eerst mijn huur en eten betalen van de opbrengsten uit muziek. Maar ik ging niet heel duurzaam met mezelf om. “Wat als m’n versterker kapot valt”, dacht ik weleens. Of: “Hoe ga ik genoeg geld bij elkaar sparen voor nieuwe opnames?” Want mijn marges waren altijd maar flinterdun.

Ik zat dan ook weleens flink te balen als ik een huiskamerconcert van anderhalf uur had gegeven en ik ging naar huis met €30,- (jup, dat gebeurt soms), terwijl iedereen enthousiast was. In een maatschappij waar bijna alle waarde in geld wordt uitgedrukt, is het moeilijk om zoiets geen invloed te laten hebben op hoe je je voelt over waar je mee bezig bent.

Ondertussen (net)werkte ik m’n reet eraf tijdens muzikantendagen, festivals en natuurlijk online. Maar wat ik maak bleek niet altijd geschikt voor de popzalen en festivals die mij interessant leken om een stapje verder te komen in de muziekwereld. Ik kreeg commentaren als “te klein”, “de productie is niet goed”, “het is Nederlandstalig” en mijn persoonlijke favoriet: “het is te inhoudelijk”… *zucht*.

Met de constante stroom aan optredens lukte het me niet om ook nog te blijven schrijven. Mijn ontwikkeling als artiest kwam stil te staan. Behalve de bovenstaande derrie kreeg ik natuurlijk ook af en toe feedback die wel hout sneed en waar ik graag iets mee wilde doen. Ik moest vaak terug denken aan de beloftes die ik aan mezelf had gemaakt in mijn blog rond de jaarwisseling: “De troubadour is dood”… Ik wil nieuwe dingen blijven proberen, mezelf opnieuw uitvinden. Ik wil samenwerken met mensen die mijn muziek naar een hoger niveau kunnen brengen.

Dat lukte niet in de wervelstorm die ik om mezelf heen had gecreëerd. Dus hoe kan ik het duurzaam maken voor mezelf? Ik ga deze zomer even iets minder optreden. Ik heb een bijbaan zodat ik daardoor niet direct in de (financiële) problemen kom en ik ga me weer focussen op mijn ontwikkeling. Ik ga op muzikale ontdekkingstocht. Alleen leven van muziek is niet genoeg.

Met groet!
De Reisgenoot
de Reisgenoot

Opmerkingen zijn uitgeschakeld.