Ken je dat? Je hebt een efficiënte werkdag gehad, maar er ontbreekt iets.

Misschien weet je niet precies wat - de informatie was tiptop in orde en er zijn duidelijke werkafspraken gemaakt. Maar hoe inspireer je je collega’s? Wat zorgt ervoor dat ze zich verbinden met elkaar en met het gezamenlijke doel?

Er mist vaak een stukje sfeer en beleving. Sommige dingen kun je niet volledig tot zijn recht laten komen via Powerpoint. Als je wilt dat de boodschap blijft hangen dat is het juist nodig om die beleving erbij te betrekken. We willen snappen, maar ook voelen!

Nu er door de coronacrisis steeds meer bijeenkomsten online plaatsvinden wordt die behoefte eigenlijk nog duidelijker. Mensen haken sneller af. Ze vergaderen misschien wel efficiënt maar slaan het betekenisvolle gesprekje dat altijd daarna kwam over. Door naar de volgende meeting.

Dit probleem groeit in deze tijd van thuiswerken. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit dit interview met drie onderzoekers van de Universiteit van Utrecht: “Veel mensen voelen het ook als een achteruitgang in termen van verbondenheid met de organisatie, verbondenheid met collega’s, inspiratie voor het werk,” geeft Albert Meijer aan. Zijn vakgebied is publiek management en innovatie.

Wat kun je doen om die emotionele binding weer te versterken? Hoe zorg je voor een beetje sfeer, beleving en inspiratie? Iets waardoor mensen zich met elkaar en met de missie verbinden?

Er is een oplossing waar je wellicht niet een twee drie aan zou denken: muziek! Een goed nummer kan je raken, inspireren en verbinden met een ander. En het mooie is, als songwriter kan ik een nummer maken dat helemaal is afgestemd op jouw organisatie en de mensen die er werken. Ik kan je (online) evenement, overleg of inspiratiesessie van sfeer en beleving voorzien met een song op maat. Ik neem jou en je collega’s mee op reis langs jullie waarden, doelen en alles wat er besproken wordt op de dag zelf.

"In ons eerste live-stream congres zochten we een aansprekende artiest die het hele gebied muzikaal kon verrassen. En dat is erg mooi gelukt via het afsluitende lied dat Maarten voor ons heeft gemaakt. Alle gemeenten van Kampen tot Almere, met ondernemers en provincies samen konden zich allemaal herkennen in de pakkende teksten en song. De sfeer sprong van de beeldschermen af. We kijken met plezier terug op dit optreden. Dank Maarten, je was onze Reisgenoot door de Randmeren!"

Rita Braam
Rita Braam Directeur Gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren Gastvrije Randmeren

Hoe werkt het? Voordat het evenement plaatsvindt hebben we contact. Daarbij bevraag ik je over de organisatie, jullie boodschap en de bedoeling van het evenement. Ik stel vragen over jullie cultuur en over belangrijke begrippen. Twee weken van tevoren stuur ik je een kladopname met een klein voorproefje van de song. Daarmee krijg je een indruk van de sfeer en kun je beoordelen of jullie gezamenlijke verhaal goed tot z’n recht komt. Op dat moment kan ik natuurlijk ook nog dingen aanpassen!

In overleg kiezen we voor een vorm waarbij ik van tevoren de hele song schrijf, of juist ruimte openlaat om op de dag zelf wat er gezegd en gedeeld wordt in de song te verwerken. Dat kan ook: een live muzikale samenvatting.

Ik begeleid mezelf op gitaar en kies voor in de uitvoering een manier die past bij de organisatie: de ene keer is de performance vrolijk en uptempo en de andere keer is het een rustige, gedragen song die prikkelt en mensen aan het denken zet.

De songvorm is extra leuk als dagafsluiter, omdat rijm en melodie ervoor zorgen dat mensen dingen beter onthouden. Dus naast de sfeer beklijft de informatie ook nog eens beter. Zo schreef ik ooit ‘Het Spierenlied’ voor het CIOS in Haarlem, om MBO studenten te helpen Latijnse begrippen te onthouden. Ze gebruiken het na vijf jaar nog steeds en daar ben ik natuurlijk supertrots op!

Kortom, een song is storytelling in de vijfde versnelling: sfeer, emotie, verbinding én mensen slaan de informatie beter op.

Wil je een evenement vol beleving dat mensen niet snel zullen vergeten?

Ja, ik wil een aanvraag doen!

"Maarten raakt je ziel! Maarten heeft voor ons (en met ons) een liedje gemaakt n.a.v. een sessie en hij heeft een muzikale samenvatting gemaakt op onze online-peerreview. Hij zette zijn muziek in bij onze reflectie. Hierdoor was hij en blijft hij onze 'Reisgenoot'."

Pettra van Beveren
Pettra van Beveren Programmaleider Nieuwe Opleidingsschool Amsterdam Nieuwe Opleidingsschool Amsterdam

Twijfel je nog? Op de meest gestelde vragen kan ik je vast antwoord geven:

Wat zijn de kosten?

De vraagprijs is grotendeels afhankelijk van je wensen. Die spreek ik dan ook graag goed met je door. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen: wil je een live muzikale samenvatting of een vooraf geschreven lied? Wil je achteraf een audio-opname van de song? Speel ik bij een fysiek evenement of kan het digitaal vanuit huis? Om toch een indicatie te geven, denk aan een bedrag van 400 euro bij een muzikale samenvatting van een dagdeel met beperkt voorwerk. Bij een langere bijeenkomst, of aanvullende wensen zoals een audio- of video-opname gaan de kosten meer richting de 800 euro.

Ben je ook beschikbaar voor online evenementen?

Zeker! Ik heb professionele beeld- en geluidsapparatuur waarmee ik via Teams of Zoom een digitaal live optreden kan geven. Ook online zoek ik graag de interactie op en zijn er mogelijkheden om de uitvoering van het lied dynamischer te maken. In een kennismakingsgesprek kan ik daar wat suggesties voor doen.

Hebben we extra apparatuur nodig als we jou inhuren?

Voor kleine evenementen en online bijeenkomsten beschik ik zelf over professionele apparatuur. Het gebruik hiervan zit bij de prijs inbegrepen. Bij grotere evenementen kan ik meestal uit de voeten met de techniek die er al is voor de sprekers, al dan niet met een kleine aanvulling. Bij online bijeenkomsten is goed vooroverleg belangrijk, zodat de instellingen in Teams of Zoom geoptimaliseerd zijn voor muziek en iedereen een prettige luisterervaring heeft.

Krijgen wij de songtekst?

Ja! Bij een live muzikale samenvatting mail ik de tekst direct na afloop van het evenement naar je toe. Bij een vooraf geschreven song kan dit natuurlijk ook van tevoren en kan ik desgewenst ook nog wijzigingen doorvoeren.

Mogen wij het lied zelf opnemen en gebruiken?

Ja, dat is prima. Wat ik in opdracht voor jouw organisatie schrijf, mag vrij worden gebruikt, intern of voor PR doeleinden. Ik stel het op prijs als ik de opname zelf ook ontvang en als mijn naam en website worden vermeld bij publicatie.

Krijgen we een opname van het lied?

Ik kan achteraf een audio- en/of video-opname maken van het lied dat ik voor jullie heb geschreven. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Kun je naast de song op maat ook live muziek verzorgen?

Ja, dat kan zeker! Ik heb een breed en toegankelijk eigen repertoire waar ik uit kan putten. Samen kunnen we kijken wat past bij jouw evenement.

Neem contact op


Opdrachtgevers

Ik schreef eerder songs op maat voor: de gemeente Amsterdam, de provincie Overijssel, GGNet, GGZBreburg, Stichting Fit-Art, Travers Welzijn, WijzOud, CIOS Haarlem, Kinderopvang Huizen, Syntus, PostNL, , Nieuwe Opleidingsschool Amsterdam (NOA), Bureau Kikken, Saminc, het Grootste Kennisfestival van Nederland, het Regio Zwolle Congress, gemeente Deventer, de gemeente Ommen, gemeente Hilversum, de Bio1000 en voor diverse particulieren.