Als stadstroubadour van de gemeente Deventer bracht ik muzikale odes aan inwoners die zich inzetten voor hun gemeenschap. Met dit initiatief wilde ik ervoor zorgen dat de mensen achter de schermen van de stad gehoord en gezien werden. Dat lukte – als stadstroubadour kon ik opereren op de grens tussen kunst en sociaal domein. De muzikale odes werden samenkomsten voor allerlei verschillende groepen mensen, buurten en initiatieven. De voordracht zorgde voor verbindingen en maakte zichtbaar wat voor mooie dingen er allemaal gebeuren in Deventer.

“Maarten heeft met het Stadstroubadourschap laten zien wat het met inwoners doet om toegezongen te worden. Blijdschap, ontroering en verbinding zijn hierbij kernbegrippen die maken dat het Stadstroubadourschap een vervolg krijgt.” – Annejos Termaat, beleidsuitvoerder Kunst en Cultuur, Gemeente Deventer

In de media

  • NRC: “Elke stad kan wel een troubadour gebruiken”, een artikel van Karel Smouter naar aanleiding van het stadstroubadourschap.
  • Live op NPO Radio 1 in het programma ‘Hilversum uit‘ speelde ik ‘De mensen’, mijn ode aan vrijwilligers in het buurthuis.
  • De Stentor maakte een aantal items over het concept, waaronder dit artikel over de eerste song.
  • RTV Oost besteedde meerdere keren aandacht aan de stadstroubadour, waaronder een mooie eindrapportage:

Liedjes aan huis tijdens de lockdown

Tijdens de corona lockdowns konden mijn oorspronkelijke plannen voor kleine evenementen met wijkbewoners niet doorgaan. Maar door de handen in één te slaan met de opbouwwerkers van Raster, kon ik toch iets betekenen voor de stad. Met hen ging ik langs de deuren in de verschillende wijken van Deventer. Soms op verzoek, bij mensen die iets te vieren hadden maar niemand op dat mee te doen. Soms omdat iemand eenzaam was of op een andere manier een hart onder de riem kon gebruiken. Zo zag dat eruit:

Inwoners in de schijnwerpers

Als stadstroubadour wilde ik dat mensen gehoord en gezien werden. Vooral mensen die meestal niet zelf de aandacht opzoeken, maar wel allerlei mooie projecten in hun buurt of in de stad draaiende houden. Ik wilde zorgen dat al die initiatieven en mensen wat meer zichtbaarheid en waardering kregen. Daarom werkte ik ook samen met de lokale omroep, Deventer Radio en Televisie. Zodat alle songs die ik voor inwoners, stichtingen en collectieven heb geschreven nog terug te luisteren en te bekijken zijn. Dat kan via deze afspeellijst op YouTube.

Een mooi voorbeeld is dit prachtige bewonersinitiatief in Lettele, waar 40 vrijwilligers de laatste buurtsuper openhouden: