GroenLinks Deventer vroeg me laatst om de livemuziek te verzorgen tijdens hun politieke nieuwjaarsborrel in de kroeg. “Ja! Supervet!” zei ik en komende maandag kun je vanaf 20.00 uur terecht in de Hip om te luisteren naar de plannen van GroenLinks en naar mijn liedjes. Én je kunt in gesprek over wat er beter kan. Met GroenLinks dan, niet met mij 😉

Update: Groenlinks Deventer legde het evenement na afloop vast in dit toffe vlog. Lees onder het filmpje verder over mijn ideeën over samenwerking en betrokkenheid of kijk het evenement terug:

 

Ik zing graag over de verhalen van mensen, over de samenleving en de actualiteit. Ik schrijf niet direct politieke protestsongs, maar het liefst ben ik met mijn liedjes wel betrokken bij wat er om me heen gebeurt. In de wereld, in het land, maar zeker ook in de stad waar ik woon. De meeste onderwerpen die bij GroenLinks hoog op de agenda staan, vind ik ook belangrijk: duurzaamheid, een sociale samenleving en het thema van de borrel maandag: kunst & cultuur. Die onderwerpen komen dan ook regelmatig langs in mijn songs.

Maar de betrokkenheid bij Deventer zit niet alleen in de muziek die ik schrijf. Het is één van de redenen dat ik samen met Lise Low het Deventer Songwriters Gilde oprichtte. We vonden dat er in Deventer te weinig plekken waren voor beginnende singer-songwriters om hun zelfgeschreven werk ten gehore te brengen. Naar het goede voorbeeld van andere gildes uit Amsterdam en Twente riepen we iedereen uit ons netwerk bij elkaar. We bespraken samen waar de behoeftes lagen. De meeste songwriters wilden meer podiumplekken en eerlijkere gages. Maar er was zeker ook behoefte aan een collectief waarin je elkaar verder helpt. Zodat niet iedereen in z’n eentje het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Uiteindelijk denk ik ook dat deze manier van werken je veel verder brengt dan wanneer je elkaar steeds als concurrenten ziet. Nu spelen Deventerse songwriters optredens aan elkaar door, helpen ze elkaar bij opnames, bij promotie en ga zo maar door. Er is een vorm van betrokkenheid bij elkaar, ook al is iedereen natuurlijk met zijn of haar eigen projecten bezig. Het brengt het geheel naar een hoger niveau en daar ben ik blij mee en trots op.

Ik heb de indruk – maar maandag zullen we er vast meer over horen – dat GroenLinks zich ook hard maakt voor lokale samenwerking. De borrel staat vooral in het teken van kunst en cultuur in Deventer. Het gaat onder andere over de Viking, een pand waarin verschillende culturele instellingen uit de stad onder één dak gaan samenwerken. Volgens mij wordt dat ontzettend leuk (ook al zal ik met moeite afscheid nemen van het onpraktische maar oh-zo-fantastische oude pand van theater Bouwkunde).

Afijn, mijn wens is dat er (nog) meer samengewerkt wordt: tussen songwriters, tussen culturele instellingen, tussen politiek en burgers. Daarom vind ik het tof dat GroenLinks Deventer dit organiseert, een moment waar je kritische vragen kunt stellen en in gesprek kan gaan met elkaar over wat er beter kan. En ik vind het tof dat ik er aan mag bijdragen. Dat is alvast één mooie samenwerking dit jaar.

Wil je meer weten over het evenement? Hier vind je alle informatie.

 

Opmerkingen zijn uitgeschakeld.