Wat een heerlijke maand was november. Een jaar en twee maanden nadat ik mijn eerste Nederlandstalige liedje onder het pseudoniem ‘De Reisgenoot’ schreef, heb ik mijn debuut EP naar de studio gebracht om te laten mixen en masteren.  Wat een klus en wat een proces is het geweest! Maar ik ben erg trots op het resultaat.

foto van de laatste loodjes aan de EP
De laatste loodjes van de EP

Volgens mij is het voor mensen die zelf geen muziek maken altijd lastig in te schatten hoe zoiets eigenlijk in zijn werk gaat. Voor wie het interessant vindt heb ik er hieronder een stukje over geschreven. Liedjes schrijven, opnemen en uitvoeren komt voort vanuit een enorme passie. Je wilt stem geven aan bepaalde dingen, expressie kunnen geven aan je gedachten, gevoelens. Je zit nooit stil. Je wacht op die geniale ingeving of je zit uren te ploeteren op één zinnetje dat maar niet lekker loopt. En waar je live je foutjes wegpoetst in de interactie met je publiek, zijn ze bij het opnemen altijd goed terug te horen. Het is alsof je spel en je song onder een vergrootglas liggen. Het moet perfect – maar dat kan natuurlijk niet.

De tijd van platenmaatschappijen is voor een groot gedeelte voorbij. Wat erg tof is omdat je zelf als individu met internet allerlei mogelijkheden hebt gekregen om je muziek aan de man te brengen. Maar het betekent ook dat je een hoop zelf moet doen en zelf moet investeren om dat mogelijk te maken. Zo had ik bedacht om thuis alles op te nemen. Zo kon ik de kosten drukken. Het mixen en masteren (hierbij wordt onder andere de muziek in de goede verhoudingen gezet en er worden effecten zoals galm en equalizing toegevoegd om het zo optimaal mogelijk te laten klinken) wilde ik dan wel uitbesteden. En zolang je je muziek nog thuis hebt en niet hebt weggebracht heb je eindeloos de mogelijkheid om het terug te horen, kleine verbeterpuntjes op te merken en daar dan eindeloos aan gaan zitten prutsen. Als het eenmaal op CD staat kun je er nu eenmaal niets meer aan veranderen.

Af en toe nodigde ik ook nog andere muzikanten uit om wat extra vocalen in te zingen, percussie of bas toe te voegen. Ik wilde het toch iets extra’s geven, meer dan hoe ik de liedjes zelf live speel. Afijn, uiteindelijk was ik tevreden genoeg en afgelopen maandag heb ik alles naar de studio gebracht. Nu nog een paar maanden in spanning voor het resultaat. Vanaf de release op 27 februari is de EP verkrijgbaar. Zoals beloofd komt er voor die tijd al wel een voorproefje in de vorm van het liedje herfst. Dat wordt eind volgende maand, na de release in het Koelhuis..

 

Reacties staan uit voor dit bericht.